A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Проекти рішень №0000-4/VIII «Про затвердження «Програми розвитку сучасної бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради на 2021-2023 роки»»

Кількість переглядів: 1108
Скликання: восьме скликання
Сесія: Четверта сесія
Тип документу: Проекти рішень
Дата: 05.02.2021
Номер документу: 0000-4/VIII
Назва документу: Про затвердження «Програми розвитку сучасної бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради на 2021-2023 роки»
Прикріплені файли:
  1. Файл 1 (0.04 МБ)

Проект

    

УКРАЇНА

КІПТІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

КОЗЕЛЕЦЬКОГО РАЙОНУ

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(Четверта сесія восьмого скликання)

 

__________ лютого 2021 рік

 с. Кіпті

 № 000-4/VIІІ

 

Про затвердження   «Програми

розвитку  сучасної  бібліотеки ,

бібліотечної справи та сільського

туризму Кіптівської сільської ради

на 2021-2023 роки»

 

         Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законів України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», згідно «Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року» , розпорядження КМУ № 219-р від 23.03.16 року та схваленої Президією УБА «Концепції якісних змін бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України» (до 2025 року), з метою організаційного та фінансового забезпечення реалізації державної політики у галузі культури,туризму  Кіптівська сільська  рада вирішила:

1. Затвердити  «Програму  розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради на 2021-2023 роки» ( Додається).

2. Фінансування передбачене  Програмою заходів здійснювати  в межах затверджених бюджетних призначень у рішенні Кіптівської сільської ради про місцевий бюджет на відповідний рік.

3. Контроль за виконанням  даного рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, молоді і спорту, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

 

 

Секретар сільської ради                                               Віта КУЧМА

 

 

   

 

 

                                                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

                                 

 Рішенням  четвертої   сесії восьмого скликання

                                                                                                Кіптівської сільської ради

                                                                                       ____лютого 2021 року,

                                                                                      № 000-4/VIІІ

 

                    

                        

 

 Програма

розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та

сільського туризму

Кіптівської сільської ради

 на 2021-2023 роки   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.ЗАГАЛЬНІ  ПОЛОЖЕННЯ

 

       Демократичний розвиток  громадянського суспільства, дотримання прав і свобод людини, примноження людського, соціального, інтелектуального, технологічного, природного та фінансового капіталів Кіптівської сільської територіальної громади , реалізація державної політики  «Про бібліотеки та бібліотечну справу» неможливі без сучасних  бібліотек.

       Зміни, що проходять в країні (соціальні, культурні, політичні, економічні) суттєво змінюють місце і роль бібліотек в суспільстві, ставлять перед останніми нові завдання, викликають необхідність інноваційної діяльності, пошуку сучасних форм і методів обслуговування різних груп користувачів, нових шляхів і засобів функціонування, організації нових взаємовідносин з оточуючим середовищем.                                                                    

         «Програма розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради  на 2021-2023 роки»  розроблена з метою вдосконалення реалізації державної політики у сфері культури  та туризму , збереження та розвитку культурного , туристичного потенціалу  Кіптівської сільської територіальної громади ,  осучаснення бібліотеки, використання інноваційних технологій в діяльності бібліотеки, покращення технічного оснащення, розширення переліку якісних бібліотечних послуг, надання якісно нових інформаційних послуг у сільській місцевості та безкоштовного доступу до світових інформаційних ресурсів через Інтернет, надання загального доступу користувачів до необхідної інформації для ефективного розвитку освітніх, інтелектуальних, творчих можливостей різновікових категорій населення, поповнення сучасною періодикою та літературою , підтримка  книговидання місцевих авторів – літераторів, місцевого краєзнавчого та туристичного матіріалу різного формату .   

     

 

2 . МЕТА ПРОГРАМИ

 

       «Програма розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради  на 2021-2023 роки»  надасть можливість органу  місцевого самоврядування здійснити заходи щодо розвитку Кіптівської центральної  публічної бібліотеки та її філіям , покращення їх матеріально -технічної та інформаційної бази, створення умов для вивчення  туристичного потенціалу  та розвитку сільського туризму ,підвищення ролі   бібліотек  та їх внеску у розвиток економіки  Кіптівської сільської територіальної громади .

        

 

3 . ЗАВДАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

       

 3.1. Забезпечення соціально-економічних та організаційних умов ефективної діяльності бібліотек:

- детальний  SWOT аналіз діяльності бібліотек - філій Кіптівської ЦПБ ,

- уточнення мережі охоплення населення бібліотечним обслуговуванням для раціонального  використання бюджетних коштів,

- оновлення  посадових обов’язків працівників бібліотек.

3.2. Проведення   подальшої роботи  щодо покращення якісної, ефективної діяльності бібліотеки шляхом:

- вирішення нагальних питань щодо оновлення матеріально – технічної бази і інформаційно-технологічної інфраструктури бібліотеки,

- підвищення комфортності обслуговування і розвиток інфраструктури бібліотеки,

- підключення  бібліотек – філій до мережі інтернет,   фінансування на утримання  інтернет послуг  .

3.3. Забезпечення доступу читачів до світових інформаційних ресурсів:

- забезпечення складу фонду вимогам читачів , сьогодення та збереження фонду, як національного надбання країни.

3.4.Підвищення професійної компетенції бібліотекарів :

- шляхом  освітніх тренінгів , семінарів, самовдосконалення,

- вивчення успішного досвіду інших бібліотек України та світу,

- залучення позабюджетних коштів шляхом написання грантових проектів на розвиток бібліотечної справи , сільського туризму.

3.5.Висвітлення діяльності Кіптівської центральної публічної бібліотеки  про політичні, культурні, суспільні події :

- популяризація книги та бібліотеки, заохочення до читання через культурно-освітні та інформаційні заходи;

- підвищення рівня інформованості населення про можливості бібліотек через власний сайт, вебсторінку в фейсбуці, місцеву газету,  в інтерактивному медіа - середовищі, в різних формах   інформаційного  простору .

3.6.Активізація роботи краєзнавчого спрямування та створення туристичного кластеру Кіптівської сільської територіальної громади :

- аналіз існуючих матеріалів історій сіл  територіальної громади ,

- постійна увага бібліотечному краєзнавству: співпраця з місцевими краєзнавцями,

-  друк нових  видання з історії краю, їх презентація і популяризація з метою формування патріотичних почуттів до малої батьківщини та розвитку туризму в Кіптівській сільській територіальній громаді.

- вивчення туристичного потенціалу ,створення алгоритму розробки туристичних маршрутів,

- рекламні краєзнавчі та туристичні промоакції  ,

- налагодження співпраці з туристичними  регіональними , всеукраїнськими , міжнародними осередками або кластерами.  

3.7. Формування нової, модернізованої моделі «Бібліотека – Користувач – Інформаційний простір», «Бібліотека -  сучасна -  креативна »,«Бібліотека – мобільна - сільській туризм .»

- урізноманітнення форм роботи по популяризації бібліотечної справи ;

- впровадження та використання інноваційних заходів та форм роботи ;

-розвиток партнерства з закладами освіти, культури, громадськими організаціями.

 

3.8. Залучення транспорту, придбання бензину, бібліотечної техніки, паперу, канцтоварів для забезпечення життєдіяльності бібліотечної системи;

 

 

 

4.ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

 

4.1.Створення стабільної  системи фінансування, що забезпечує якісне формування бібліотечних фондів та обслуговування користувачів.

4.2.Позитивні зрушення у сфері розвитку бібліотечної діяльності у Кіптівській сільській територіальній громаді . Проведення  ряду заходів  дозволять активізувати бібліотечне життя, налагодити діалог між органами влади та  читачами встановити   принципово нові стосунки .

4.3.Створення  на базі бібліотек громади  центри  інформації для розв’язання соціально значущих проблем найбільш вразливих категорій громадян   (доступ до Інтернету, безоплатні друковані видання, семінари та навчання тощо).

4.4. Співфінансування Кіптівської сільської ради  в грантових проектах залучення позабюджетних коштів.

4.5.Розширення  переліку якісно - нових бібліотечних послуг та впровадження сучасної  форми обслуговування користувачів враховуючи гендерні аспекти  обслуговування осіб похилого віку, одиноких осіб з інвалідністю, дітей-сиріт та малозабезпечених сімей.

4.6.Проведення ремонту будівель і приміщень бібліотечного закладу в села,( за необхідності перенесення бібліотек в інші більш комфортні приміщення  ), забезпечення  сучасним обладнанням . Забезпечення бібліотек  територіальної громади книгами, періодичними виданнями та іншими виданнями .

 

5. РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

            Ресурсне забезпечення          «Програма розвитку  сучасної  бібліотеки , бібліотечної справи та сільського туризму Кіптівської сільської ради  на 2021-2023 роки» (таблиця 1)

 

Таблиця 1

 

Обсяг коштів, які   пропонується залучити на виконання Програми

Терміни виконання Програми                                                         (тис.грн.)

Усього витрат на виконання програми   (тис. грн.)

2021 рік

2022 рік

2023 рік

 

Усього за програмою

50,0

80,0

60,0

190,0

 

 

 

6.ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 6.1.Основним джерелом фінансування є бюджетні кошти, передбачені для цієї мети. Фінансування Програми може здійснюватись з інших джерел, не заборонених законодавством.

6.2.Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснювати за рахунок коштів місцевого бюджету на відповідний рік та інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством.

 

 

7. КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

      Контроль  за виконанням Програми покласти на Кіптівську сільську раду; відділ культури, сім’ї, молоді та спорту; та постійну  комісію з питань освіти, культури, молоді , спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення; комісію з питань планування , фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності, промисловості, підприємства та сфери послуг.

 

Секретар сільської ради                                                                     В.М. Кучма

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь