A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Ефективне використання енергоресурсів- головне завдання освітянської галузі громади

Дата: 02.08.2016 13:39
Кількість переглядів: 576

Сьогодні мешканці Кіптівської громади очікують від нас втілення європейських цінностей та реалій в соціальну структуру, ставати європейцями в питанні енергозбереження – вчитися дбайливо ставитися до ресурсів, навчитися думати про питання ширше, ніж своя сім'я.

Чим ефективніше ми управляємо своїм споживанням енергоресурсів, тим вищий рівень енергобезпеки нашої країни – це принцип за яким живуть європейські країни, це принцип по якому повинна жити Україна, як європейська країна, це той принцип, за яким живе наша громада.
Поряд із цим одне із головних завдань є створення комфортних умов для навчання і виховання нашого підростаючого покоління, адже саме нинішні вихованці шкіл та садочків є майбутнім як нашої громади так і цілої країни і вони повинні відчувати на собі турботу дорослих.

Проблемою майже всіх шкіл та садочків громади є збереження оптимального температурного режиму в навчальних приміщеннях, який би відповідав усім санітарно-гігієнічним вимогам. В ході обстеження закладів освіти виявлено, що незважаючи на всі зусилля педагогів і батьків щодо додаткового утеплення вікон, під час опалювального сезону зберігалась температура повітря нижча за допустимий санітарний рівень, в деяких навчальних закладах вона опускалась до +12, +13 градусів Цельсія . Основною причиною цього є низька якість віконних рам, завершення терміну їх експлуатації, в деяких школах вікнам вже більше ніж по 40 років вони не тільки застаріли морально, але й перебували у вкрай незадовільному стані. Через вікна утворювались холодні протяги, всередину потрапляли навіть сніг і вода. Чи має значення опалення, якщо в приміщеннях такі вікна? Слід також бачити пряму залежність між вікнами, у щілини яких заходять пальці, та здоров'ям наших дітей . Важливою проблемою є також застарілість теплосистеми більшості навчальних закладів, це і котли, які споживають величезну кількість дров та вугілля, але при цьому не дають достатньої кількості тепла, це і засміченість батарей, через яку частина із них взагалі не працювала, це і споживання значних обсягів газу, який в наш час є надзвичайно дорогим ресурсом.

Відповідно до Програми соціально-економічного розвитку нашої громади та рішення сесії Кіптівської сільської ради із 5 млн. 313 тис. грн. державної субвенції 3 млн. 700 тис. заплановано використати на програму утеплення та енергозбереження в закладах освіти. Зокрема близько 500 тис. грн.. заплановано використати на повну заміну вікон та дверей на сучасні енергозберігаючі у Прогресівському ДНЗ «Сонечко», крім того у цьому садочку вже зроблено промивку теплосистеми, вартістю 40 тис. грн., що дасть змогу економити близько 15-20 % газу. Також на теплову модернізацію Новошляхівського ДНЗ передбачено 600 тис. грн., що включатиме в себе заміну вікон та дверей, ремонт фасаду та утеплення даху. Підлісненська ЗОШ І-ІІІ ступенів, є однією із найбільших за розмірами у нашій громаді, при цьому проблемою є надзвичайно велика кількість дров та вугілля які споживає застарілий котел і незважаючи на це ми маємо холодні класи взимку, тому близько 480 тис. грн. буде витрачено на придбання та встановлення енергозберігаючого котла. Новошляхівська ЗОШ І-ІІІ ступенів є «лідером» по споживанню природного газу, якого витрачалось до 320 кубічних метрів за добу і при цьому діти в класах мерзли. Відповідно в цій школі будуть використані новітні експериментальні методики енергоощадливості та теплозбереження у які планується вкласти 600 тис. грн. Вовчківська ЗОШ І-ІІ ступенів, деякий час була під загрозою реорганізації у школу І ступеня, у зв’язку із тим, що в ній навчалось 19 учнів, але у зв’язку із збільшенням контингенту учнів до 25, громада не тільки зберігає цю школу, але навіть планує вкласти 250 тис. грн. власних коштів у оптимізацію витрат тепла, модернізацію каналізації та заміну дверей.

Найбільший об’єм робіт запланований у Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка є опорним навчальним закладом громади, тому тут буде здійснено повну заміну вікон та дверей на енергозберігаючі, заміну всіх батарей, здійснено модернізацію теплосистеми вартість цього проекту складає 1 млн. 490 тис. грн. На даний час у цій школі вже іде ремонт, і виконана значна частина із запланованого об’єму робіт.

Реалізація зазначених проектів в цих закладах освіти дасть можливість ефективно зберігати тепло в приміщенні, поліпшити умови для наших школярів та дошкільнят, збереже саме приміщення від негативного впливу перепаду температур.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь