A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Про плани громади на майбутнє

Дата: 29.01.2019 16:45
Кількість переглядів: 674

        Рік новий тільки-но розпочався, а разом із ним розпочалось і  втілення нових проектів  та планів Кіптівською об’єднаною громадою. Одним із  пріоритетних напрямків розвитку у 2019 році було обрано – медицину. І не випадково, адже в цій галузі розпочались реформи ще минулого року, але тоді реформування стосувалось в першу чергу сімейних лікарів та Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Для  сіл Кіптівської громади ця реформа виглядала так, що  потрібно було закрити всі ФАПи, крім Прогресівського та Вовчківського, на базі яких, згідно перспективного плану, створювались пункти здоров’я та амбулаторія загальної практики сімейної медицини в Кіптях, збудована ще у минулому році.

- Погодьтеся ситуація дуже складна – залишити село без фельдшера, де середній вік населення 50-70 років це фактично залишити людей на вимирання. Галузь поки що «недореформована», швидка допомога  приїздить на виклики лише в окремих випадках, тому і виходить, що медичний працівник у селі – єдина надія хворого на порятунок. Тому ми просто не маємо жодного морального права  залишити жителів наших сіл без медиків, - говорить очільник громади.

       Саме тому на одній із останніх сесій Сільської ради було прийнято рішення про виділення коштів для фінансування Новошляхівського, Підлісненського, та Олбинського пунктів здоров’я, це означає, що громада взяла на себе зобов’язання повністю утримувати ці заклади за всіма статтями витрат: заробітна плата, енергоносії, забезпечення медикаментами для надання невідкладної допомоги.

- Жодну людину, яка зараз працює в ФП ми не скоротили, звісно, що для бюджету нашої громади це досить вагома сума, але  я переконаний, що медичний працівник на селі повинен бути постійно в «зоні досяжності», а якщо б ми перевели їх на неповний робочий день, фельдшер змушений був би шукати додаткове джерело доходів і, як наслідок пацієнтами він би займався у вільний від основної роботи час, так не повинно бути. Ще одна проблема це приміщення де знаходяться фельдшерські пункти, вони просто в жалюгідному стані. Потрібно робити хоча б косметичні ремонти. Звісно це справа не одного року, але ми зобов’язуємось в найближчий час створити належні умови для наших людей, продовжив Володимир Кучма

        Таким чином саме тут ми і бачимо принцип місцевого самоврядування в дії – коли сільська рада бере на себе частину державних зобов’язань задля забезпечення своїх людей якісними а головне – доступними медичними послугами.

        Проте освіта в цьому році також залишається в пріоритеті, як і в минулі роки.

        Серед головних напрямків розвитку освітньої галузі є доступність та якість надання освітніх послуг через подальше покращення матеріально-технічної бази закладів дошкільної та загальної середньої освіти, забезпечення дітей якісним харчуванням. Оскільки у громаді створена опорна школа, то потрібно зробити все, щоб її освітнє середовище та матеріальна база відповідали сучасним вимогам, тому у 2019 році планується завершення проекту капітального ремонту Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У кінці минулого року для цієї школи було придбано сучасне обладнання для трьох навчальних кабінетів: хімії, фізики та біології, загальною вартістю 736 тис.грн. Цю практику буде продовжено і у 2019 році, на черзі кабінет іноземної мови, адже сучасний випускник не може бути конкурентоспроможний на ринку праці  якщо не володіє іноземною мовою.

       Процес оптимізації освітньої мережі передбачає наявність транспорту, яким учні та вчителі підвозяться до школи. На даний час підвозяться трьома шкільними автобусами 109 учнів та 8 педагогів, за один день автобуси долають шлях у 375 км. Тобто маршрути досить таки напружені, особливо після того як була закрита школа у сусідній Красилівці і хоча цей населений пункт і не належить до Кіптівської громади керуючись тим принципом, що  діти повинні мати можливість здобути якісну освіту незалежно від політичних перипетій, за їх проханням було прийнято рішення підвозити їх до школи с. Прогрес. Зважаючи на це та для  розвантаження існуючих маршрутів у планах громади придбати ще один шкільний автобус, щоб дітям було комфортніше та зручніше під’їжджати до школи.

       Звичайно ж у 2019 році продовжиться реформа освіти у напрямку створення «Нової української школи» і так само як і в минулому році громада готова взяти на себе свою частину зобов’язань по фінансуванню даного проекту задля того, щоб вчителі дійсно змогли вчити дітей по новому.

       - Загалом планів дуже багато, потрібно закінчити освітлення вулиць в селі Кіпті, Новий Шлях та Прогрес, зробити все, щоб  світло було на головних вулицях інших населених пунктів. Хочемо нарешті розпочати будівництво водогону в с. Кіпті, завершити ремонт доріг  і я маю надію, що при розумінні та підтримці жителів громади ми зможемо це зробити,  сказав наостанок Володимир Володимирович.

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь