A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Участь в грантових проектах - запорука розвитку громад

Дата: 19.02.2019 08:33
Кількість переглядів: 581

Ще декілька років тому слово децентралізація викликало у населення більше запитань, ніж відповідей. Для пересічних мешканців, особливо в селах, ця реформа взагалі була чимось незрозумілим, дехто з людей взагалі відкрито говорили мовляв «…чергова витівка влади нічого з цього не вийде».

Щоб зламати ці стереотипи та переконання потрібно було повністю зламати стару систему влади, та майже з нуля, побудувати нову – ту яка дійсно буде реалізовувати фундаментальні принципи місцевого самоврядування  -  дійти до кожного громадянина та забезпечити його всім необхідним для активної життєдіяльності в цивілізованому суспільстві.

 Тоді все здавалося чимось недосяжним -  спочатку підуть  чи не десятиліття на створення об’єднаних територіальних громад, та ще стільки ж для досягненнями цими громадами результатів. Перебільшення? Можливо, але приблизно все так і було, ну хіба, що може мінус декілька років.

Проте вже зараз,  коли перші громади, в тому числі і Кіптівська, досить успішно проіснували вже більше трьох років, можна підвести перші підсумки. Звісно було важко, адже по-перше громада стала саме тією першою ланкою влади від якої залежало – почне громада розвиватися, чи продовжить шлях занепаду, а по-друге для розвитку  потрібні були значні кошти, щоб почати відбудовувати інфраструктуру, яка дісталася громадам просто в жахливому стані.

Вже в перший рік  існування громади, стали помітні перші успіхи які стали можливими завдяки консолідації фінансових активів та  досить значній фінансовій підтримці від держави.  Відповідно у  наступні два роки, темпи децентралізації ставали дедалі швидшими, кількість громад невпинно збільшувалась, держава, бачачи фінансову спроможність громад почала передавати їм все більше повноважень які потребували додаткових ресурсів із бюджету, разом із тим  державна субвенція на розвиток інфраструктури зменшувалась. Потрібно було збалансовувати бюджет,  оптимізовуючи   витрати та  шукати додаткові шляхи його наповнення, шляхом залучення інвесторів, або ж брати участь у грантових проектах і таким чином залучати кошти іноземних інвесторів.

Саме в той час коли в України набирала обертів реформа децентралізації, розпочала свою діяльність на території нашої держави Програма «U-LEAD  з Європою», метою якої була підтримка впровадження реформи з децентралізації,  секторальних реформ та  сприяння зміцненню спроможності громад на центральному, регіональному та місцевому рівнях а також  покращення надання місцевих адміністративних послуг громадянам в рамках чого надавалась  підтримка  у створенні, або модернізації вже існуючих Центрів надання адміністративних послуг.

В Кіптівській ОТГ, такий Центр був створений ще в 2016, на першому році існування громади. А вже в 2017 році почалася співпраця Кіптівської сільської ради з Програмою «U-LEAD  з Європою», які протягом дев’яти місяців надавали методичну і фінансову допомогу сільській раді в модернізації ЦНАПу, який було відкрито в жовтні 2017 року, з новими меблями та офісною технікою, придбаною за кошти Програми.

Це лише один з прикладів міжнародного фінансування Кіптівської ОТГ. Проте на модернізації ЦНАПу співпраця з Програмою «U-LEAD з Європою» не закінчилася, адже в нашій області, за підтримки, цієї Програми, було створено Центр розвитку місцевого самоврядування, який надає всебічну допомогу об’єднаним громадам. Спеціалістам новостворених громад допомагають методично, проводять, різного роду семінари, тренінги, виїзні навчання по обміну досвідом з громадами інших областей та навіть країн, що дозволяє побачити та запозичити передовий досвід у різних напрямках діяльності громади а також поділитись своїми напрацюваннями.

У Кіптівській громаді вже всі давно звикли до приїздів високих гостей, тому коли моніторингова місія Європейського Союзу у складі  Єнс Пітер Крістенсен - керівник, Вольфганг Георг Веддеркопф - старший консультант , Філіпп Боттерн - консультант, відвідала нашу громаду з метою вивчення  досвіду її становлення, розвитку та взаємодії з Чернігівським центром розвитку місцевого самоврядування, працівники виконавчого комітету, старости та депутати відверто і без    прикрас розповіли про свою роботу, пріоритетні напрямки розвитку громади в цілому та окремих її підрозділів. Ключовими питаннями які обговорювались у ході зустрічі були покращення інвестиційної привабливості громади задля забезпечення її сталого розвитку, подальше залучення коштів міжнародних фондів та особливості співпраці з Державним фондом реконструкції та розвитку для реалізації інфраструктурних об’єктів і як наслідок  створення умов для посилення  спроможності громад та їх економічного процвітання. Обговорювались пріоритетні напрямки у розвитку освіти і  культури, розвитку громадянської активності молоді та особливості управління комунальним майном.

Звичайно ж іноземних гостей  цікавили  інфраструктурні об’єкти, які були відбудовані, або побудовані як за участю Програми «U-LEAD з Європою»  так і за  власний кошт. Тож першим об’єктом став  Кіптівський ЦНАП, відвідуючи який, експерти особисто мали змогу переконатись чому саме він вже давно має статус як  один із перших в області та Україні сільських ЦНАПів з європейським рівнем сервісу.

 Забезпечення безпеки громадян один із пріоритетів розвитку європейського суспільства, який успішно реалізовується на території громади,  тому представники місії ЄС ознайомились із роботою місцевої пожежної команди, експерти  відмітили, при цьому,  що ряд громад ще тільки планують цей напрямок а в Кіптях він успішно розвивається.

  На завершення гості відвідали будинок культури в с. Прогрес який  знову ж таки один із перших в області, у сільській місцевості почав реалізацію проекту по створенню молодіжного простору - середовища спілкування, соціальних ініціатив, особистого розвитку,  навчання, творчості та активного дозвілля для молоді,  проведення  різноманітних тренінгів. У ході бесіди було обговорено подальші напрямки його розвитку, зокрема залучення  молоді до громадських ініціатив, координація та зусиль молодих людей задля вирішення їхніх проблем та проблем громади.

Обговоривши особливості, проблеми і здобутки децентралізації на прикладі Кіптівської громади, сторони діалогу відзначили високу результативність співпраці та доцільність її продовження.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь