A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Відсвяткували Масляну

Дата: 11.03.2019 15:11
Кількість переглядів: 1083

Українська земля багата на різні традиції та звичаї, яких ми дотримуємось протягом багатьох століть, святкування Масляної одна з найцікавіших. Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Масляна завжди супроводжувалося гучними народними гуляннями, було прийнято ходити в гості один до одного та приймати гостей. В Кіптівській громаді традиція ходити на гостину набула трішки більших масштабів – вся громада їде святкувати Масляну до одного з сіл ОТГ.  По-перше це весело, а по-друге такі народні гуляння згуртовують жителів, тепер вже, однієї великої громади.

Цього року відвідали мальовниче село Борсуків Олбинського старостинського округу. Ті хто знає де воно знаходиться, обов’язково запитають чому саме там? І дійсно, запитання логічне, адже Борсуків віддалений від центральної садиби громади майже на п’ятнадцять кілометрів, населення там також не дуже багато, в порівнянні наприклад з Прогресом, чи Вовчком, але саме жителі Борсукова завжди чи не найактивніші в усій громаді. Та й Масляна цього року співпала з святкуванням Міжнародного жіночого дня,  українці відпочивали аж три дні, тому до батьків, дідусів та бабусь до села потягнулися діти та онуки, які теж постійно цікавляться життям свого рідного населеного пункту, беруть активну участь у всіх заходах, які проводяться на батьківщині. Тому цього року гостей з усієї громади, і не тільки, приймав Олбинський старостинський округ в Борсукові.

9 березня з самого ранку в центрі села, біля сільського клубу кипіли приготування, представники інших старостинських округів, на чолі зі старостами оформлювали торгові місця, чоловіки розпалювали вогнища для приготування кулешу та шашликів, а найбільш вигадливі смажили картоплю, та що там картопля навіть млинці, або як їх у нас називають налисники смажили на пательні на відкритому вогні, щоб пригощати гостей смачними гаряченькими млинцями. Працівники культури оформлювали сцену, налаштовували апаратуру, щоб рівно о дванадцятій розпочати святкове дійство.

Гарний настрій присутнім дарували аматорські колективи громади, «Любисток» з Прогресу, «Вербиченька» з Вовчка, «Вербиченька» з Димерки, та сольні виконавці Маргарита Бойко, Ірина Дубик, Світлана Мирченко та багато інших талановитих жителів громади.

 Ще однією родзинкою свята є безпрограшна лотерея, спонсорами якої щороку виступає сільськогосподарське підприємство, цього року це ДП «Лугове». Ну і звісно спалення опудала, що символізує прихід весни, найулюбленіше дійство малечі, які полюбляють водити навколо нього хоровод.

Після офіційної програми розпочалося ярмаркування, кожен міг придбати вироби народних умільців, скуштувати різних смаколиків, взяти участь у майстер-класі з ліпки вареників, або ж просто потанцювати чи поспілкуватися з друзями та односельцями.

Загалом свято пройшло в дружній та теплій атмосфері, з чого можна зробити висновок, що за три роки існування громади її жителі стали єдиною дружньою родиною.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь