A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Крокуємо в Європу, або як в Кіптівській ОТГ будуть поводитися зі сміттям

Дата: 05.04.2019 08:24
Кількість переглядів: 834

Якщо сьогодні пересічну людину спитати «Яка проблема, на вашу думку,є зараз найбільш глобальна?» Почуємо різні відповіді: війна, мала зарплата, корупція, хто стане Президентом врешті решт… Так це важливо, але ж на частину з цього переліку ми впливу не маємо а щось уже скоро, маємо надію, вирішиться.

Але за свідченнями світових вчених насправді зараз складно знайти більш гостру проблему ніж питання поводження з твердими побутовими відходами, стихійні звалища, гори сміття обабіч доріг, все це не тільки не приємно з точки зору естетичного вигляду але і  непоправно забруднює навколишнє середовище, повітря, грунти, воду. Тільки вдумайтесь, кожен українець щороку створює близько 330 кг сміття, на сміттєзвалищах відходи "зберігаються" та накопичуються роками. Так, щоб повністю розклалася металева бляшанка, потрібно близько 50 років, а скляна пляшка – приблизно 1000. Кинутий на землю сигаретний фільтр розпадатиметься до 3 років, губка для миття посуду – 200, а викинутий підгузник – до 500 років. Одна відпрацьована «пальчикова» батарейка, потрапляючи до загальних відходів, забруднює 400 л води або 20 м2 ґрунту (це територія, де може рости три дерева). А одна енергозберігаюча лампа містить від 3 до 5 мг ртуті, що може потрапити у навколишнє середовище при її пошкодженні і завдати значної шкоди довкіллю чи живим організмам. І від цього всього, що потрапляє в грунт, потім до продуктів і нам на стіл, хворіємо ми і наші діти… Але чомусь продовжуємо, при цьому, в усьому звинувачувати «Чорнобиль»!!?? Люди!!! Та ми ж самі створюємо новий «Чорнобиль» своїми руками, який хоч і не вибухає, проте шкодить точно не менше…
        І це ще при тому, що кожного дня ми чуємо з екранів телевізора, про сміття з великих міст, яке в буквальному сенсі, подорожує країною.  Це говорить про те, що ми до сих пір не навчилися поводитися з побутовими відходами.

Звісно,  ця проблема більше стосується великих міст, але якщо брати до уваги нашу громаду, то в кожному селі вистачає стихійних сміттєзвалищ які кожного року, навесні, згрібаються бульдозером, витрачаються при цьому десятки тисяч гривень!!!  Але до наступної весни знову, на тих самих місцях виростають нові «сміттєві гори». Чому так відбувається?  Невже ми не розуміємо наслідків  всього цього?  Чи розуміємо, але маємо внутрішнє нахабство робити «на зло»? Але кому? Собі і своїм дітям!? Ті хто зрозумів це раніше за нас із вами вже навчивсь сортувати сміття і вивозити його на утилізацію.  

Досвід європейських країн свідчить, що навчитися сортувати відходи процес непростий і довготривалий, наприклад Німеччина розпочала його ще у 80-х роках минулого століття, люди звикали, а екологічний стан країни покращувався. Зараз збирання та переробка сміття в Німеччині – це ціла система, на перший погляд дуже складна, але дієва, і що немало важливо прибуток від вторинної переробки відходів обчислювався мільйонами доларів.

Німеччина, як приклад, того що ми можемо отримати в кінцевому результаті і частина громадян  нашої країни лише ступили на цей шлях, хоча розуміли, що він буде нелегким. «Так то ж десь далеко» - скажете ви… Так, але сміття наше не далеко, а тут поряд, і ми біля нього поряд, і якщо ми не візьмемось навести лад у своєму домі, своєму селі, громаді в цілому, то ніхто нам цього не зробить так і будемо жити і дивитись в Європу, проте через гори сміття з кожним роком її буде видно все менше…

Проте є ще можливість виправити ситуацію! Тож детальніше про те, що планується зробити в Кіптівській ОТГ, щоб зробити громаду чистішою.

Ще в грудні 2018 року сільською радою було прийнято Програму поводження з твердими побутовими відходами на території Кіптівської  ОТГ на 2019 - 2020 роки. Згідно цієї Програми сільська рада спільно з Проектом «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток»), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) на умовах співфінансування (70% фінансується Проектом), буде облаштовано 6 майданчиків для сортування сміття в селах: Кіпті, Новий Шлях, Прогрес, Підлісне, Вовчок, Олбин, придбанно подрібнювач деревини, гідравлічний прес для пресування відходів пластику та паперу та навісний фронтальний навантажувач. Все це дасть змогу не просто викидати сміття, попередньо посортувавши його, а отримувати прибуток від його переробки і економити кошти на його згрібанні бульдозером.

Цього тижня в населених пунктах громади розпочалася підготовка до встановлення майданчиків для сортування сміття, були обрані та забетоновані місця де вони будуть розташовуватися, до кінця місяця буде закуплено необхідну техніку. Отже, старт проекту вже є і лише нам з вами вирішувати як будемо жити далі, і чи збережемо природу для нащадків. Сподіваємося на відповідальність наших жителів, які зможуть навчитися викидати сміття не до лісу чи в поле, а в спеціально відведені місця. Памятайте, що навіть велика справа починається з малого починання!

Фото без опису

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь