A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

В Кіптівській ОТГ відшумів "Осінній FEST"

Дата: 21.10.2019 17:01
Кількість переглядів: 606

Цьогоріч Кіптівська ОТГ стала одним із  переможців конкурсу Міністерства культури України «Малі міста - великі враження»,   в рамках якого,  в суботу 19 жовтня, відбулося колоритне дійство - «Осінній FEST»!  І все в цей день склалося якнайкраще – чудова погода, активні учасники, вдячні глядачі, вмілі майстри, професійні артисти, різноманітні локації, екскурсійні тури – все це зробило атмосферу свята просто незабутньою, спогади про цей осінній день будуть зігрівати нас довгими зимовими вечорами.

Перша частина фестивалю була екскурсійною, друга – емоційною. Одним словом – розваги були на різний смак, гаманець та вік. Отже, зранку поціновувачі відпочинку на природі, разом з досвідченими грибними експертами, відправилися в ліс на «тихе полювання». А щоб дорога до грибних місць не здалася довгою – повезли гостей на підводі, заразом відвідали найкращих кіптівських господинь, які чекали в лісових альтанках, з запашною грибною юшкою та свіжоспеченим домашнім хлібом, за рецептами своїх бабусь. Та й природа в цей день була щедрою на свої дари, кожен гість повернувся з повними кошиками грибів та масою позитивних емоцій.

Про дозвілля екстрималів організатори фесту також потурбувалися – організували поїздку до аероклубу в селі Прогрес. Кожен бажаючий міг піднятися в небо на літаку та оглянути Кіптівську об’єднану територіальну громаду з висоти пташиного польоту, або ж після проходження інструктажу стрибнути з парашутом. І таких сміливців, серед гостей фестивалю, знайшлося чимало!

Якщо стрибки з парашутом більше приваблювали молодь, то люди старшого віку залюбки помилувалися храмами, які розташовані на території громади, здійснивши тематичну екскурсію,  від священників дізналися історію їхнього будівництва та відродження та взяли участь участь у літургії.

Ще одна екстремальна розвага – пейнтбол. Локація працювала з десятої ранку до пізнього вечора, бо охочих пограти в цю захоплюючу гру виявилося дуже багато. Були навіть команди, які складались із членів родини, що змагались у вправності з іншими та отримали заряд неймовірно позитивних емоцій.  Дехто навіть по декілька разів заходив на ігровий майданчик, ще б пак, не кожного для в селі побачиш таку розвагу.

Поки гості фестивалю були зайняті в локаціях, на центральному майданчику, в урочищі Прохода тривали останні приготування. Майстри монтували сцену, старостати оформлювали свої гостьові курені, торговий люд викладав свій крам, кухарі варили, смажили і пекли, деякі навіть примудрялися дивувати гостей своєю винахідливістю, наприклад смажити рибу на імпровізованій печі – палаючого зсередини пенька. Різноманіття страв української національної кухні просто вражало, господині громади могли б задовольнити навіть найвибагливішого гурмана.

Для дітлахів також були організовані різноманітні розваги, батути, гірки, тир, а найцікавіше – контактний зоопарк зі свійськими тваринами.

Рівно о дванадцятій, як і було заявлено в програмі фестивалю розпочалася офіційна частина. З вітальним словом до присутніх звернулася автор проекту, який згодом і став одним з переможців конкурсу Міністерства культури України «Малі міста – великі враження», начальник відділу культури Кіптівської ОТГ Ірина Дубик: «Дуже приємно було отримати звістку про те, що ми стали переможцями конкурсу «Малі міста – Великі враження». Проект йшов у три етапи, кожен наступний додавав нам сил та наснаги. І коли ми зрозуміли, що стали переможцями – дуже зраділи, адже нас почули й зрозуміли. А вже сьогодні, пройшовши нелегкий підготовчий шлях, ми бачимо, що воно того варте. Я сподіваюся, кожен із жителів громади та її гостей повезе додому незабутні емоції осіннього сонячного дня і буде чекати наступного фестивалю в наступному році»      

         Відкив  Перший Всеукраїнський Фестиваль «Осінній FEST» Кіптівський сільський голова Володимир Кучма

«Сьогодні ми зібрали вас усіх, аби подякувати. Адже ми саме ті, хто працює на землі. Я радий з того, що до нас завітали гості з різних куточків України: друзі з далекої Львівщини, Сумщини, Черкащини, Тернопільщини. Тут присутні ті, хто допомагав нашій громаді стати на ноги. Нині виповнюється 4 річниця з того часу, як створена було Кіптівська ОТГ, і вже зараз можна підсумувати перші результати нашої роботи -  це відремонтовані школи, дитячі садочки, будинки культури, дороги, створені лікувальні заклади та багато іншого. До цього приклали свої зусилля всі жителі громади – від старого до малого. Але  сьогодні той день, коли ми всі разом  святкуємо свої здобутки, свою єдність, адже  фестивалі об’єднують людей, показують, що громада підтримує традиції, знає свої історію, звичаї та обряди, є ініціативною», – наголосив Володимир Кучма.

Далі слова вітання жителям та гостям Кіптівської ОТГ, говорили почесні гості, які з’їхалися з різних куточків України, щоб підтримати та порадіти успіхам громади. Серед присутніх були: народний депутат України  Борис Приходько, голова ради Громадської організації Товариство «Чернігівське земляцтво» в м. Київ   Віктор Ткаченко, депутат Чернігівської обласної ради Ірина Грозенко, обласне та районне керівництво, голови об’єднаних територіальних громад Чернігівщини та Львівщини.

Після урочистого відкриття «Осіннього FESTу» розпочалася концертна програма. Пісенні та танцювальні колективи Чернігівщини, Львівщини та Сумщини розважали гостей запальними піснями та танцями. А в цей час на співочому полі проходили різноманітні флешмоби та конкурси. Найсмачнішим став картопляний квест в якому змагалися господині громади, які готували різноманітні страви з картоплі, тут вигадливості місцевих майстринь можна тільки позаздрити – картопляні крученики, торти, поросята, картопля смажена, тушкована, все дуже креативно, все з душею. Переможцями квесту стали жінки з ГО «Кіптівська жіноча спілка». Їхня картопляна квітка найбільше вразила членів журі.

«Ця страва приготована у вигляді квітки, що має 15 пелюсток. Кожна пелюстка – відповідно, одна жінка нашої спілки, зі своїм характером і своїм смаком» - презентувала приготовану страву Галина Позняк, заступник голови жіночої спілки.

Не обійшлося і без традиційного смаженого кабанчика, який подарував жителям Кіптівської ОТГ Борис Приходько.

Ще один цікавий флешмоб «Рушникова доля України» об’єднав майстринь-вишивальниць, з усіх сіл громади, які поєднали свої рушники в один, що символізувало об’єднання всіх населених пунктів в одну дружню родину – Кіптівську об’єднану територіальну громаду, яка з’явилася рівно чотири роки тому, та успішно продовжує розвиватися.

Ну і звісно, родзинкою, свята став виступ Олександра Кварти – запального співака, який своєю енергійністю запалив усіх присутніх!

Загалом свято вийшло на славу, адже воно об’єднало не тільки жителів Кіптівської громади, а й  сусідніх Чернігівщини, Київщини, Сумщини та начебто далекої  Львівщини. А ще цей фестиваль дійсно якнайкраще продемонстрував  головне його гасло «Малі міста – великі враження», бо під враженням цього дня були всі його учасники та гості. І думка, що такий фестиваль стане щорічним зародилась у серцях всіх, хто був на ньому присутній.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь