A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

У Кіптівській ОТГ із 2020 року запровадять громадський бюджет

Дата: 05.12.2019 09:04
Кількість переглядів: 805

У Кіптівській громаді, що створена однією з перших на Чернігівщині, з наступного року запровадять громадський бюджет, що покращить участь громадян у процесі схвалення рішень на місцевому рівні та розподілі коштів сільського бюджету. Про це йшлося під час консультаційної зустрічі щодо бюджету участі у рамках проєкту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей».

За словами заступниці сільського голови Ірини Корогод, схвалено рішення про запровадження бюджету участі з 2020 року. Найближчим часом буде створена координаційна (експертна) група з представників влади і громадськості, опрацьовується Положення про бюджет участі у громаді, яке планується схвалити на сесії сільської ради до кінця року.

Загалом на наступний рік планується у сільському бюджеті передбачити 140 тис. грн. на проекти місцевих жителів. Подавати і голосувати за проекти матимуть можливість жителі ОТГ з 14 років.

 «Ми прагнемо почути голос людей та реалізувати у громаді проекти, що можуть змінити наше життя на краще», - наголосила вона.

Під час заходу голова громадської організації «Асоціація демократичного розвитку» Анна Ніколенко-Баєва та експертка громадського бюджету Ірина Синельник надали методичні рекомендації щодо розробки Положення про громадський бюджет.

Учасники зустрічі домовилися про проведення на початку наступного року у рамках проекту марафону з написання проєктів бюджету участі, аби у громаді було більше цікавих і корисних ініціатив, запропонованих місцевими жителями. Також озвучено задум щодо проведення конкурсу малюнків серед школярів задля створення логотипу бюджету участі у Кіптівській ОТГ.

Позитивно оцінює можливості втілення бюджету участі у Кіптівській ОТГ сільський голова Володимир Кучма. Він переконаний, що це дозволить активізувати місцевих мешканців та втілити низку проектів, які хочуть люди.

Довідково

Громадський (партиципаторний) бюджет/бюджет участі – інструмент прямої демократії і дієвий механізм взаємодії громади з органами місцевого самоврядування, за допомогою якого жителі міста (селища, ОТГ) мають можливість  брати участь у прийнятті  рішень на місцевому рівні, щодо розподілу частини бюджетних коштів на втілення суспільно корисних ініціатив.

Процес громадського бюджету активізує громаду, формує довіру  громадян до місцевої влади та сприяє їх взаємодії, а також допомагає у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів міста, селища чи ОТГ. Крім того, громадський бюджет підвищує рівень відкритості та прозорості роботи місцевої влади, а також дозволяє жителям міста безпосередньо впливати на бюджетну політику громади.

 

Консультаційна зустріч пройшла у рамках проєкту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей», який ГО «Асоціація демократичного розвитку» реалізує за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обовязково збігаються з офіційною позицією уряду США.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь