A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Кіптівська ОТГ: чим запам'ятався рік що минає

Дата: 26.12.2019 16:58
Кількість переглядів: 523

Рік що минає був плідним та нелегким і кожному він запам’ятався завдяки якимось особливим подіям, що відбувалися в житі кожного з нас та в житті нашої Кіптівської об’єднаної територіальної громади. І саме кінець грудня – період коли час підбивати підсумки року, що минає. Тож давайте разом згадаємо чим увійде  історію 2019 рік – вже четвертий рік після початку реформи децентралізації.

Отже, ще наприкінці минулого року було визначено найпріоритетніші напрямки розвитку Кіптівської ОТГ.  2019 рік став роком медицини.

Січень 2019 – збережено існуючу мережу фельдшерських пунктів і, що саме важливе для населення громади обійшлися без оптимізації, тобто медичних працівників не скорочували, а тим хто обслуговує декілька сіл навіть додали робочих годин, все це за кошти місцевого бюджету, загалом на забезпечення медичних працівників заробітною платою, енергоносіями, необхідними медикаментами витратили близько 700 тисяч гривень.

Лютий 2019 – назвемо його місяцем діалогу між жителями громади та місцевою владою, бо саме цього місяця в громаді відбувалися сходи жителів  сіл, на яких мешканці ділились своїми проблемами, вносили пропозиції, керівництво громади ж у свою чергу звітували, пояснювали, радились  ділились планами із жителями.

Березень 2019 – сталася подія на яку жителі громади чекали більш ніж півроку – в Кіптівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини з’явився сімейний лікар, і як це водиться зазвичай у селах, люди почали відразу придивлятись до нього, після чого зробили одностайний висновок -  досвідчений та кваліфікований. і поступово почали укладати із ним декларації, тож маємо велике сподівання, що йому тут подобається і ми зможемо з надією та впевненістю очікувати новий етап медичної реформи.

Квітень 2019 спільно з Проектом «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток»), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)– встановлено майданчики для сортування сміття, які засвідчили про те, що хоч маленькими кроками, але все ж таки крокуємо до Європи,  залишається сподіватись на відповідальність наших жителів, які зможуть навчитися викидати сміття не до лісу чи в поле, а в спеціально відведені місця. Зараз можна з упевненістю сказати – навчились, точніше і вчити не довелося, жителі ОТГ з відповідальністю поставилися до цієї ідеї, і вона прижилася.

А ще в квітні стартував спортивний сезон, і слід відмітити, забігаючи наперед, що був він доволі рясний на перемоги та нагороди. Зокрема футбольна команда «Агротрейд-Прогрес» за очками виборола  у чемпіонаті району ІІІ місце і лише через технічні моменти у підсумку залишились на четвертому. Шкільні спортивні команди теж не пасли задніх у районних змаганнях, тож маємо І місце із настільного тенісу, І місце із паркового волейболу та ІІ місце із волейболу. Одна із наших команд була учасником гри «Сокіл» («Джура») та  показала себе із кращого боку.  Зокрема  ройовий Трутень Денис вразив всіх присутніх у змаганні із «штовхання гирі», адже виконав цю вправу аж 130 разів!!! І відповідно став чемпіоном у цьому виді змагань. У змаганнях із легкої атлетики маємо також ІІ місце у бігу на дистанції 100 метрів.

Наведення належного санітарного стану – девіз травня місяця. Приємно, що чимало жителів громади взяли активу участь у весняній толоці та прибирали не тільки біля свого двору але і громадські місця – кладовища, сміттєзвалища, центри селищ, адже всім хочеться ходити чистими вулицями та дихати свіжим повітрям. Сподіваємось на продовження цієї традиції вже наступного року.

Початок літа традиційно співпадає з початком великих ремонтних робіт. Цього року найбільше звернули увагу на медичні заклади, та вже традиційно на школи. Було капітально відремонтовано будівлю колишньої школи у Вовчку та створено разом із пунктом здоров`я культурно-дозвілевий центр для жителів. Реалізована третя черга капітального ремонту Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ступенів у ході якої завершено ремонт першого поверху, відремонтовано санвузли та шкільний спортивний зал. Завершується також ремонт пункту здоров’я у с. Прогрес.

У липні активно будували та ремонтували дороги. Найбільшим досягненням в цьому напрямку був ремонт під’їзних автошляхів до Прогресівської та Новошляхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, ну і звісно ж перекриття бруківки в селі Кіпті по вулиці Шевченка, так званої «гаївської дороги», яка порядком набридла не одному поколінню автомобілістів. Провели ямковий ремонт між селами Підлісне та Вовчок, а також проклали суцільні смуги асфальтового покриття між Олбином та Борсуковим.

Нажаль останній місяць літа став найтрагічнішим місяцем 2019 року, бо ще один солдат віддав своє життя за незалежність нашої держави, зовсім молодий хлопець Саша  Шарко, який народився і виріс у селі Савинка, загинув на Сході України, це вже друга втрата для Олбинського старостинського округу, спочивайте з миром, герої!

Аномальна спека і відсутність дощу протягом двох місяців зробили свою справу, рівень води в криницях та шахтах впав до критичного рівня, а водойми які розташовані в селах громади перетворилися просто на калюжі, а подекуди й просто повисихали зовсім. Ситуація була майже критична, адже окрім того, що селянам просто ніде було напувати худобу, загроза виникнення пожеж була надто високою, тому керівництвом ОТГ було прийнято рішення розчищати ставки в тих населених пунктах   де це найбільше потрібно – у  Підлісному та Олбині, на черзі у наступному році і інші населені пункти.

Вересень у всіх нас асоціюється з початком нового навчального року, воно й недарма, бо кожен був і школярем і студентом, або зараз має дітей чи онуків, що здобувають освіту. Проте гострим було питання організації підвозу дітей та працівників до закладів освіти, і ось початок нового навчального року розпочався з чудової звістки - придбали ще один новенький шкільний автобус. Що дало змогу  значно розвантажити маршрути і школярам, скажімо з Савинки, вставати потрібно на півгодини пізніше, що не може не радувати малечу.

У жовтні в Кіптівській ОТГ сталася наймаштабніша, та мабуть найочікуваніша подія року «Осінній FEST», для тих хто вже встиг забути, що ж воно таке, нагадую що в травні Кіптівська сільська рада виграла проект Міністерства культури України «Малі міста – великі враження», який був покликаний популяризувати культури малих міст, містечок і навіть сіл. Фестиваль відшумів на славу, шквал емоцій і обговорення дійства тривають і досі.

Листопад найбільше запам’ятався жителям Вовчка, бо саме в листопаді там відкрили відремонтований та реконструйований пункт здоров’я, про що вже писалось вище. Проте ще одне свято відсвяткували вовчківці – 40 років аматорському  етнографічному  ансамблю «Вербиченька» Вовчківського Будинку культури, надзвичайно титулованого колективу, знаного не тільки у межах району але і області. Крім того цей колектив тазом із жіночим вокальним аматорським  ансамблем  «Любисток», Прогресівського СБК захистили звання "народний  (зразковий)   аматорський   колектив". Та і на цьому події листопада не закінчились адже  у селищі Прогрес  відбулись урочистості з нагоди 100-літнього ювілею з дня заснування населеного пункту, такі ювілеї це свято тих, хто прославляє своє рідне село за його межами, адже для них немає нічого приємнішого, ніж побачитись із рідними вулицями та односельцями.

І нарешті грудень це місяць, у якому вся країна чекала прийняття державного бюджету – документу який визначатиме пріоритети розвитку у 2020 році. Прийнятий він був і у нашій громаді, звичайно ж так як і в цілому у державі  він є не простим, проте все ж таки забезпечує всі головні напрямки розвитку громади та передбачає започаткування «громадського бюджету», що покращить участь громадян у процесі схвалення рішень на місцевому рівні та розподілі коштів сільського бюджету, тобто передбачено 1% від власних надходжень, а це близько 150 тис. грн. які можуть бути реалізовані виключно за ініціативою жителів громади віком від 14 років. Тож сподіваємось на активність та небайдужість наших громадян у вирішенні нагальних питань життя наших населених пунктів.

Звичайно ж це лише своєрідний рейтинг найголовніших подій року, що минає та далеко не повний перелік всіх досягнень та здобутків і  можливо хтось би склав його дещо по іншому. Проте приємно, що темпи взяті громадою у 2016 році не зменшуються, і маємо надію, що не зменшаться вони і у році 2020!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь