A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Плани на 2020 рік, які вони?

Дата: 13.01.2020 16:28
Кількість переглядів: 434

Новий рік тільки-но розпочався, проте Кіптівська об’єднана територіальна громада увійшла в нього вже з чітким планом дій, бо ще наприкінці 2019 року на сесії сільської ради було прийнято програму соціально-економічного розвитку на 2020 рік.

Тож давайте разом розглянемо основні пріоритетні завдання на новий 2020 рік, який обіцяє бути дуже насиченим.

Отже розпочнемо з освіти – галузі, яка традиційно є однією із пріоритетних у розвитку громади. У 2020, нарешті, планується розпочати проект про який давно мріяли всі кіптівські матусі, діти та працівники дошкільного навчального закладу, адже приміщення садочку знаходиться у пристосованому приміщенні і не зовсім відповідає сучасним вимогам. Саме тому було виготовлено проект реконструкції одного із приміщень Кіптівської школи під дитячий садочок на 30 дітей із ігровою та спортивною залами, комфортною ігровою кімнатою та їдальнею. Даний проект планується реалізувати у співфінансування із державним бюджетом.

Не припиняються ремонтні роботи і в опорній Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, як всі ми знаємо в минулі роки там було зроблено чималенько: замінені вікна, модернізовано систему опалення, відремонтовано перший поверх, там тепер яскраво і по-сучасному, а також проведено капітальний ремонт спортзалу та туалетних кімнат, на черзі ремонт другого поверху. Крім того за рахунок залишків освітньої субвенції планується суттєве переоснащення навчального обладнання Новогляхівської та Прогресівської шкіл, це і комп’ютерна та мультимедійна техніка, навчальне обладнання на загальну суму близько 500 тисяч гривень. Окремою стрічкою бюджету є заходи із покращення пожежної безпеки у закладах освіти, зокрема передбачено здійснення замірів опору елекроізоляції у всіх закладах освіти та додаткова закупівля вогнегасників, відповідно існуючих вимог.

Не оминули увагою й медичну галузь, в цьому році, як і в минулому планується ремонт двох фельдшерських пунктів – в Олбині та Підлісному. І хоч ці два медичні заклади на повному утриманні сільської ради залишити їх в тому стані в якому вони зараз перебувають просто неможливо, бо останній раз їх капітально ремонтували в сімдесятих роках минулого століття, тож можете собі уявити вигляд цих будівель, і хоч як би не старалися старости та медики, кожного року переклеюючи шпалери, ситуацію це аж ніяк не рятує. Крім того, відремонтувавши ФАПи у Вовчку та Прогресі було б несправедливо обійти інші населені пункти, адже ми говоримо про рівний доступ жителів громади до медичних послуг. Отож в селі Олбин заплановано капітально відремонтувати приміщення із  застосуванням енергозберігаючих технологій, а в Підлісному  капремонт покрівлі будівлі ФАПу.

Не залишиться без уваги і  галузь культури і хоч в цьому році коштів на культуру виділено значно менше ніж в попередні роки, але роботи не припиняються. Перше із чого починали раніше - це тепло, адже всі ми знаємо про те що жоден сільський клуб чи Будинок культури ще кілька років тому не опалювався, а отже і не було належних умов для культурного дозвілля людей. Та і усталена думка, що культура є чимось другорядним і "традиційно" фінансувалась за "залишковим принципом" не давала їй розвиватись. Проте в Кіптівській ОТГ ламають стереотипи і кожного року в один з культурних закладів громади «заводять» тепло, на черзі Новошляхівський клубний заклад, де планується провести реконструкцію системи опалення.

Окрім цього планується здійснити ряд закупівель для інших  закладів культури ОТГ, наприклад в Прогрес та Кіпті буде закуплено одяг сцени та меблі та глядацької зали і репетиційних кімнат. Все для того аби громадяни могли у вільний час піти до бібліотеки, у кого є бажання і хист занятись художньою самодіяльністю, і все це відтепер у належних умовах, за плюсової температури та з необхідними інструментами.

Ще одне пріоритетне завдання на 2020 рік - вуличне освітлення в Прогресі, Підлісному та Вовчку проекти на які вже виготовлені, але брак коштів не дозволив їх реалізувати раніше.

Традиційно найболючіша тема нашого суспільства – дороги. Кожного року сільська рада виділяє кошти на ремонт доріг місцевого значення, так само кожного року держава виділяє кошти на ремонт доріг державного значення, кожного року їх ремонтують, десь прокладають суцільні смуги асфальту, десь проводиться ямковий ремонт, увага на цю проблему звертається кожного дня, і це без перебільшення.

Звісно що ситуація значно покращилася в порівнянні з 2015 роком, коли до віддалених сіл громади потрібно було подолати нелегкий шлях через вибоїни, а подекуди і відсутність асфальтового покриття взагалі. Та все одно цього мало і в цьому є дві основних причини, перше це те що дороги майже не ремонтувались 20 років і відремонтувати їх повністю справа, зрозуміло що не одного року. І друге  те, що деякі недобросовісні аграрії, лісівники просто порушують дозволену норму перевезення вантажів, особливо навесні і якщо суцільні «карти» асфальту ще якось витримують багатотонні вантажівки, то проміжки де проведено ямковий ремонт автошляху просто розсипаються на очах.

У 2020 році керівництво Кіптівської ОТГ продовжить  роботу по забезпеченню ремонту вулиць та доріг, як комунальної власності так доріг загального користування на території громади. Планується за рахунок коштів сільського бюджету та відповідної  субвенції  з державного бюджету провести поточний середній ремонт ділянок  автомобільних доріг: Кіпті – Літочки – Київ на ділянці Кіпті –Димерка –Савинка, Димерка-Борсуків-Самійлівка, Прогрес-Підлісне-Вовчок, під’їзд до села Новий Шлях від траси М02 . Будемо сподіватися, що все вийде і в цьому році якість доріг громади покращиться знову.

Ну і наостанок про основні програми, які продовжують діяти в Кіптівській ОТГ.

«Програма надання адресної грошової допомоги» обсяг фінансування 150 тис. гривень, суть цієї Програми – допомога жителям громади, які опинилися в складних життєвих обставинах, захворіли, або ж постраждали внаслідок стихійного лиха.

«Програма організації харчування дітей у закладах загальної середньої та дошкільної освіти Кіптівської сільської ради», на цю Програму передбачено 433 тис. гривень, згідно якої сільська рада виділяє кошти на харчування дітей на умовах співфінансування з батьками, або ж повністю забезпечує безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних та малозабезпечених родин, а також дітей учасників АТО та ООС.

Програма «Відшкодування витрат за здійснені перевезення пільгових категорій громадян пасажирським автомобільним транспортом» на цю Програму закладено 40 тис. гривень, при необхідності фінансування буде збільшено. Згідно цієї програми пенсіонери, інваліди, учасники АТО та ООС безкоштовно користуються послугами автобусного сполучення, що забезпечуються приватним перевізником , з яким у сільська  рада уклала  договір.

Також затверджено «Програму обдарована молодь», відповідно до якої діти які активно проявили себе, є переможцями олімпіад, спортивних змагань та конкурсів отримують стипендію до Дня захисту дітей. Та ще ряд Програм як так чи інакше впливають на якість життя на території Кіптівської об’єднаної територіальної громади.

Отож плани доволі амбітні а реалізація їх буде залежати звичайно ж від багатьох факторів це і політика держави у напрямку зміцнення спроможності громад, звичайно ж професійність виконавчого комітету сільської ради і не в останню чергу підтримка місцевих жителів.

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь