A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Як в Кіптях наводять лад на кладовищах

Дата: 27.04.2020 17:08
Кількість переглядів: 780

 Так вже склалось традиційно, що через тиждень після святкування Великодня, люди готуються до так званих поминальних днів, або ще їх називають Гробки, Діти, Проводи. Цьогоріч, це 26-28 квітня - дні, коли живі приходять до своїх померлих предків в гості, на кладовище. Приносять паски, крашанки, цукерки та печиво — і обідають поряд з пращурами, святкуючи з ними Великдень. Така традиція є в українців, білорусів, болгар. В росіян вона з’явилася тільки з впровадженням християнства, тоді, як в українців — була задовго до хрещення Русі. Одна із важливих традицій, аби задобрити Дідів, роздавати гостинці дітям або нужденним. Вважалося доброю прикметою, якщо з могили хтось забере і з’їсть залишені родиною пасочки, крашанки та солодощі. Відмінність сучасних християнських проводів, від тих, що були в язичницькі часи — це веселощі. В християнській культурі Проводи — це скромна трапеза поряд з могилою та залишені поряд з нею гостинці.

          Щоправда цьогоріч карантинні обмеження внесли свої зміни у цю усталену віками традицію. Бо органами влади та місцевого самоврядування видано розпорядження про обмеження на відвідування кладовищ. Але давайте повернемось до початку, напередодні поминальних днів у всіх сільських радах завжди «боліла голова», щодо того, як же прибрати кладовища, адже туди поприїжджають люди навіть із далеких куточків нашої держави і поряд із споминами своїх померлих родичів обов’язково зроблять зауваження, щодо стану кладовища: чи випиляні дерева, чи покошена трава, чи спалене сміття і т.д., і горе тому керівникові громади, який цього не зробив! А що ж керівник!? У більшості випадків він неодноразово оголошував проведення суботника по наведенню належного санітарного стану на кладовищі, закликав людей до їх совісті, громадянської самосвідомості. І що ж після цього? На цей суботник приходив сам голова, секретар, працівники місцевого клубу та ще кілька односельців. А всі інші жителі? У кожного своя відмовка, бо всі вважають що прибрати могилу рідних і винести сміття за огорожу це все, що повинен робити свідомий громадянин. Тож дехто просто коли проїжджав повз то відвертав голову в інший бік, ніби і не помітив, проте знаходились і такі, що відверто глузували з такого «суботника». Так було і у Кіптях, допоки ініціативною групою не було вирішено запровадити збір коштів на утримання кладовища. Адже дійсно є старенькі люди, які не в змозі фізично доглядати за могилами своїх померлих родичів, не те що вирубувати дерева, крім того є люди які проживають надто далеко і їхати за кількасот кілометрів для прибирання кладовищ теж спірне питання. Отож з кожного двору уповноважена особа збирає певну суму коштів, скажімо 100 гривень і на зібрані кошти наймає людей, які випилюють аварійні дерева, підкошують траву, завозять пісок, вивозять сміття, лагодять огорожу і т.д. Після чого ця уповноважена особа звітує на сходах громадян за витрачені кошти.  У такому способі є ще одна перевага – якби це робилось за кошти місцевої влади тобто як багато хто вважає «за нічиї» то і відношення до зробленої роботи було б таке ж і сміття б валялось по всьому кладовищу. А так всі знають, що це зроблено за людські гроші і кожен думає, що і за мої в тому числі, отож і намагається прибрати після себе. Так і виходить, що всі хто у цьому році побував на кладовищах у Кіптях дійсно відмітили, зміни на краще. Слід також сказати, що на сходах сіл, які відбувались нещодавно іще декілька населених пунктів громади вирішили запозичити цей досвід.

       І найголовніше, важливо пом'янути своїх померлих родичів не пишним застіллям, гарними вінками та штучними квітами, які потім забруднюють навколишнє середовище, а щирою молитвою та добрими справами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь