A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Івана Купала в умовах карантину! Де та як відзначали його жителі Кіптівської об’єднаної територіальної громади

Дата: 13.07.2020 16:16
Кількість переглядів: 383

7 липня, за давніми традиціями наших предків, святкують традиційне східнослов'янське свято Івана Купала. Це одне з чотирьох головних свят сонячного календаря. Воно є відгомоном найдавнішого язичницького свята літнього сонцестояння, що вихваляє цвітіння і родючість. У святі Івана Купала тісно переплелися давні язичницькі й християнські звичаї, завдяки чому воно є дуже красивим і зазвичай дуже ефектно та весело відзначається. Тут і танці і пісні, які переплітаються із давніми обрядами, як то пошуки квітки папороті, стрибки через вогнище та багато іншого.

        Проте карантинні обмеження внесли значні корективи у сценарій відзначення цього свята, але зовсім не відмітити його не могли, тож протягом минулого тижня у населених пунктах Кіптівської громади відбувались святкові дійства.

        Першими святкувати почали жителі Олбинського старостинського округу та с. Вовчок. Місцеві дівчата, пам’ятаючи давні народні традиції  про те, що трави зібрані у цей день набирають чудодійної сили та стають цілющими, із самого ранку, святково вдягнені у вишиванки збирали їх у лісі, а також заготовляли віники для бані.  Учасники місцевого фольклорного колективу «Вербиченька» із с. Вовчок зібрались у місцевому будинку культури та співали обрядових купальських пісень а відео їх виконання бажаючі могли побачити у мережі Facebook.

         Молодь із с. Підлісне також долучились до народних традицій та  водили хоровод на території місцевого старостату у вишиванках та вінках, зібраних напередодні. Про традиції святкування розповіла їм місцева бібліотекарка Любов Сухоцька.

         Більш людно було на святкуванні у Кіптях та Прогресі, проте відразу зазначимо, що в обох населених пунктах святкування проводились у відповідності до рекомендацій із проведення масових заходів із дотриманням дистанції та температурним скринінгом. Отож у Кіптях свято призначалось для дітей, аби вони не забували про народні традиції. І почалось воно із цікавої та змістової оповіді ведучої про традиції святкування Івана Купала у наших предків, яку із захопленням слухала малеча у колі гарно уквітчаної фотозони. Після чого їх чекав майстер клас від директора Центральної публічної бібліотеки Оксани Ефімчук  із плетіння купальських вінків, під час якого дітлахи дізнались про значення кожної квітки, яка є у вінку. За давньою традицією учасники свята прикрасили купальське деревце та водили навколо нього хоровод із піснями. На завершення свята були  розважальні ігри, адже головними учасниками були діти. Тож і гарний настрій отримали і традиції згадали.

         Глядачами на  купальських гуляннях у Прогресі були вже і дорослі, тому і проводились вони увечері. Учасники місцевої художньої самодіяльності, діти та хоровий колектив «Любисток» подарували місцевим гарний настрій та позитивні емоції піснями танцями та гумористичними номерами.

        Отож, враховуючи всі обмеження свято все ж таки відбулось, проте всі ми будемо із нетерпінням чекати вже наступного року, щоб по-справжньому відсвяткувати його, - із вогнищем, вінками та ігрищами.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь