A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Вшанували пам'ять загиблих героїв

Дата: 11.08.2020 08:45
Кількість переглядів: 668

      Найстрашніше  у світі – це війна.  Не злічити страшного невимовного горя у тих сім`ях, які втратили сина, брата, коханого, чоловіка. Вже  шість років як у наш лексикон увійшла страшна абревіатура – АТО (ООС) і  майже з перших її місяців до с. Олбин прилетіла страшна звістка про загибель старшого солдата Сергія  Александренко, який  загинув 9 серпня 2014 року, в ході ударно-пошукових дій в районі села Весела Тарасівка Лутугинського району Луганської області. Односельці пам’ятають Сергія, як сором’язливого, ввічливого, товариського хлопчину, якого виховали в великій шані до рідної землі та рідного краю, рідного роду та людей. Тож коли Сергію вручили повістку, він отримав благословення від батьків та відправився на військові навчання (таку інформацію повідомили призовникам).  Лише пізніше всі дізналися страшну правду про ті вогненні дні Луганщини . Сергій Миколайович, як справжній патріот, мужній чоловік не скорився – відстоюючи кордони держави ціною свого молодого життя, ціною невтомного болю батьків та всього українського народу. Служив Сергій у 1-ій окремій гвардійській танковій бригаді Сухопутних військ Збройних Сил України.  Похований на кладовищі рідного села Олбин Козелецького району Чернігівської області. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня та нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно)

        Не встигли загоїтись душевні рани від втрати Сергія  Александренко як 6 серпня 2019 року жителів Олбинського старостинського  округу знову сколихнула страшна новина - під час обстрілу ворогом 82-мм мінами позицій українських морських піхотинців  поблизу с. Павлополь на Приазовському напрямку, загинуло чотири наші воїни, серед яких і уродженець села Савинка – Олександр Шарко.

         Шарко Олександр Олександрович народився 20 жовтня 1988 року в м. Братськ, Іркутської області, Росія. Саме там починав свою службу його батько Олександр Григорович, військовий офіцер, мама - Жанна Леонідівна працювала медичною сестрою у військовому госпіталі. Після відновлення нежалежності України, у 1991 році, сім'я Шарко повернулася на Батьківщину, до села Савинка Козелецького району Чернігівської області . З 1993 по 2004 рік навчався в Олбинській ЗОШ І-ІІІ ступенів , яку закінчив з відзнакою. В 2017 році добровільно, за контрактом, пішов служити до лав збройних сил,  бо не зміг стояти осторонь подій, які відбувались в державі, тому ще в 2017 році підписав контракт, з того часу майже увесь час був на передовій, лише раз на рік приїздив у відпустку до матері, яка завжди з нетерпінням його чекала, та цього разу не судилося. Поховали Олександра Шарко в с. Олбин.  Указом Президента представлений до нагородження орденом «За мужність» III ступеня за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України (посмертно)

       Щоб вшанувати пам’ять загиблих героїв та з нагоди відкриття пам’ятного знаку на честь старшого матроса морської піхоти Олександра Шарко, 6 серпня 2020 року, у селі Олбин, зібралось багато небайдужих. Відкрити пам'ятник надали право його побратимам - учасникам бойових дій Олександру Солоненку та Дмитру Матюшку.  

      Пам'ятні статуетки "Мати УКРАЇНИ " та квіти матерям загиблих воїнів  Жанні Шарко та Галині Александренко  урочисто вручив  голова Кіптівської ОТГ – Володимир Кучма, висловивши при цьому щирі слова співчуття всім рідним та близьким загиблих захисників та безмежне захоплення вчинками цих справжніх героїв.

       Представник волонтерської організації "СУВІАТО" Володимир Дзюба нагородив Жанну Леонідівну ШАРКО "Орденом Матері" за особистий внесок у здійснення волонтерських ініціатив. У заході взяв участь заступник військового комісара Козелецького районного ТЦК та СП майор Юрій Коваль. Також багато односельців, друзів та рідних зібралося вшанувати пам'ять загиблих.  Всі учасники заходу у своїх промовах  висловлювали велику вдячність родинам за таких синів – відважних і відданих Україні, які поклали своє життя за незалежність та територіальну цілісність нашої країни.

     Після чого всі учасники заходу  взяли участь у заупокійній літії на кладовищі, біля могил, у пам’ять про загиблих воїнів.

     Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну! Вічна їм Слава!

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь