A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

У кожного з нас своє покликання

Дата: 02.11.2020 09:20
Кількість переглядів: 413

У кожного соціального працівника чи робітника свій шлях до професії, хтось починав з волонтерства, в когось сталася якась особиста трагедія, хтось надихнувся чиїмось прикладом, але якщо людина потрапила в цю професію то збігом це назвати важко, бо не всі витримують шалений ритм життя коли немає часу ні на відпочинок, ні на родину, немає вихідних і святкових днів, та й взагалі ти перестаєш належати тільки собі, адже люди з якими працюють соціальні працівники особливі і  доволі часто потребують уваги, яка не обліковується звичним всім нам восьмигодинним робочим днем. Тому той хто прийшов у професію соціального працівника, або залишається тут назавжди, або йде шукати себе далі. Та сьогодні наша розповідь людину, яка прийшла і залишилась, саме вона  кожного дня піклується про тих, хто потребує допомоги і  не важливо якої, моральної, фізичної чи матеріальної – директорку Центру надання соціальних послуг Лось Галину Андріївну.

Галина Андріївна відносно нещодавно розпочала свій шлях соціального працівника, бо донедавна вважала, що її справжнє покликання навчати і виховувати діток, адже пропрацювала вчителем початкових класів майже тридцять років і навіть боялась спробувати щось інше, адже гадала що нічого окрім навчання і виховання дітей не зможе робити, але як показав час працювати в Центрі надання соціальних послуг, обслуговувати громадян похилого віку у Галини Андріївни виходить нітрохи не гірше, ніж навчати дітей, а у чомусь може і краще. Можливо тому що, як кажуть в народі працювати з малими -  це те ж саме що зі старими, тут потрібна увага, турбота, а ще безліч терпіння.

«Створення Центру надання соціальних послуг та подальше забезпечення надання необхідного спектру соціальних послуг було нагальною потребою для нашої громади, адже значна частина її жителів  пенсіонери, є також одинокі громадяни, люди з особливими потребами. Проте, відверто кажучи, трошки страшнувато було братись за нову для мене, а головне дуже відповідальну роботу. Хоча зараз  вважаю, що  у нас все вдалось і чи не головну роль у цьому зіграли наші соціальні робітники. Адже це саме вони, окрім того що виконують свої прямі обов’язки, щодня піклуються про своїх підопічних,готуючи їжу, допомагаючи по господарству, приносячи продукти чи інші побутові речі, а інколи і просто підтримують стареньких доброю розмовою, адже часто цим людям так не вистачає уваги рідних чи близьких тому так і виходить, що саме соціальні робітники намагаються заповнити цю нішу та стають своєрідним порталом між зовнішнім світом і людиною. Слідкуємо також, щоб люди були забезпечені паливом, організовуємо об’їзди разом із пожежниками, перевіряємо стан будівель. Після чого, у разі потреби, надаємо допомогу у ремонті електропроводки, чищенні димових каналів та багато іншого», - зазначає Галина Андріївна.

На даний час Центр обслуговує 77 громадян, що потребують допомоги, надаючи при цьому, близько тридцяти видів послуг. Разом із тим значна увага приділяється і розвиткові самого Центру та його працівників. З часу відкриття, у 2017 році Центру надання соціальних послуг, чимало зроблено для забезпечення його працівників засобами для пересування, зокрема придбано велосипеди та санчата, пошито спецодяг. Було укладено Меморандуми про співпрацю з районним Центром зайнятості, Управлінням праці та соціального захисту населення, Управлінням Пенсійного фонду для покращення обслуговування людей. Досвід роботи центру отримав добру оцінку від  представників Міністерства соціальної політики України.

Займаючись такою не простою роботою, Галина Андріївна завжди залишається на позитиві, завжди на її обличчі посмішка, не дивлячись на те, що на душі можливо і не завжди все гаразд. Дивлячись на Андріївну, як ласкаво називають її підопічні, складається  відчуття, що  ця жінка просто випромінює доброту та співчуття, або як зараз модно говорити Галина Андріївна емпат, тобто співчуває іншим, відчуває їхню біль та страждання.

«Соціальним працівником може бути лише людина, - підсумовує Галина Андріївна, - котра має в серці щире милосердя, товариська, допитлива, непосидюча. Яка не боїться труднощів, сама вдосконалюється й інших стимулює до цього власним прикладом – інакше просто не можна»

У соціальній роботі багато напрямків діяльності, а значить, і багато підопічних. Усі вони - різні, ті, хто страждає від хвороб, нужди, самотності але ці люди однозначно  не втратили інтерес до життя. І треба їм не багато: щоб поруч була людина, якій вони не байдужі. Дати кожній людині усвідомлення того, що вона небайдужа  та відчути піклування про себе – те завдання над яким щоденно працюють соціальні працівники.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь